Ny certifiering – programledare

Vi har varit inne på det tidigare, som konsulter behöver vi kunna erbjuda det som marknaden efterfrågar och ständigt bredda vår kunskap. Den här veckan blev Ann Levin certifierad programledare och kan nu stoltsera med ytterligare ett finfint diplom.

Ann, vad innebär det att vara programledare, får vi se dig på TV nu?

– Haha, det skulle man kunna tro. Nej programledning handlar om metoder för att koordinera flera projekt och andra aktiviteter som bidrar till samma mål. Tänk dig att en ny bil ska skapas, då behöver en avdelning ta fram motorn, en annan karossen och en tredje inredningen, och det måste så klart koordineras så var sak hamnar på rätt plats innan det är dags för marknadsföring och försäljning. Att leda hela det arbetet kan vara ett exempel på hur en programledare arbetar.

Vad är det då för skillnad på en programledare och en projektledare?

– Lite förenklat så är programmens mål närmare kopplade till en organisations strategi – att man levererar långsiktigt värde för organisationen, medan projektets fokus är mer på en konkret leverans.

Ett program kan även bestå av flera organisationer som levererar mot samma mål, tex styrdes OS i London som ett program med många olika delar så som byggnader, marknadsföring, transportlösningar m.m.

Vilka egenskaper tycker du att en duktig programledare ska ha?

– Man behöver vara strukturerad, strategisk och väldigt duktig på kommunikation. Då har man förutsättningarna för att lyckas.

Projekt- och programledning är några av våra absoluta styrkor på Curago. Vill du veta mer är du alltid välkommen till oss.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar