Varför är det så viktigt med förändringsledning?

Ett av våra viktigaste arbetsområden är förändringsledning och vår konsult Sara Dragsten blev just certifierad inom Prosci change management.

Vad gör en Change Manager och varför räcker det inte bara med en projektledare när ett företag ska genomdriva en förändring?

– Att vara Change Manager innebär att man stöttar verksamheten i att lyckas med förändringen och att man har fokus på människan. Vid en större förändring sätts ofta ett ekonomiskt mål med en projektledare som ska driva allt framåt. Det är inte ovanligt att tidsplaner flyttas och effektmålen uteblir. Sedan undrar man varför man inte uppnådde sina mål. Svaret är ofta att man har glömt människoperspektivet I förändringen.

Hur ska man då jobba med människor för att lyckas bättre?

– Som Change Manager är man ett stöd för verksamhetens ledning och chefer att lyckas få med sig medarbetarna i förändringen. Med en strukturerad approach arbetar man rent praktiskt i tre steg:

  • I det första steget definierar man projektet och skapar en vetskap kring att det ska genomföras
  • I steg två arbetar man aktivt med att hantera förändringen med hjälp av en modell som kallas ADKAR.
  • I tredje steget implementerar och lämnar man över ansvaret till organisationen och säkerställer en hållbar väg framåt.


Alla kunder, stora som små, kan använda den här metodologin för att genomföra en förändring. Studier visar att man har sju gånger högre möjlighet att hålla tidsplanen och nå sina mål när man jobbar med människor i förändringen (källa:Prosci).​ Det är en enorm skillnad!

Vill du veta mer om förändringsledning eller hur Curago kan stötta er organisation i projektets genomförande är du varmt välkommen att kontakta oss.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar

Påsken

Påsken, en tid då livet står i fokus. För några handlar det om religion, för andra om det liv som åter börjar spira i marken…

Läs mer »

Musik ska byggas utav glädje…

När den bruna dörren slås upp från trapphuset in till vårt kontor är vår skivspelare något av det första man ser. På prydliga hyllor längs väggarna står ett trettiotal vinylskivor uppradade, var och en noga utvald…

Läs mer »